well tadik nak citer pasal makan lah kunun... tp mcm syok plak dok merempan ntah hapa hapa ntah nie... nak plak tetiba nak upgrade rupa lama ke ropa baru... jakun gak lah nak mencari kat mana ikon tuk up entry baru.... agak koma kat situ.... hahahah... anyway anak sedara aku pesan kalo ada western dish yg aku try n senang mau bikin... dia suh aku up entry sbb dia konon nak try... yer lah dok NZ sana sapa nak dok masak kat dia kalo tak masak sendiri kan.... yg aku ajar masak salmon with white sauce hern tuh pon tak tau dia dh try blom... anyway nurul... mak njang dedicate this entry to u... owh not to forget dek wa yg tgh pregnant yg kunun nak try buat ayam ni... so here up this entry for both of ur reference... wah cam dasat je... aku pon dok blaja lagi... tp sorry yer gravy aku tak buat sbb mcm sgt leceh... so aku suh laki aku tuang sos cili life itu saja... malas nak masak gravy bagai....
aku pon mintak resepi nih tak lain dan tak bukan adalah dari sifu aku yg terhandal Puan Sarah... hehhee.. thanks babe sbb selalu share ngan aku resepi yg best....and her husband, Man selalu tunjuk aku gambar² kalo saah masak yg best... latest to edition aku tgk dia masak Lamb Shoulder for Man's dinner... superb.... aku mmg nak kene tanya ne resepi lamb shoulder dia tue.... aku suka sbb style dia masak is simple yet the how to cook sgt detail yeh..... so lets share the marinate for the half chicken....
here goes:
setengah ekor ayam... ok lah aku suku laki aku suku....
pastu finely chopped garlic
finely chopped rosemary
lemon zest
lemon juice
salt n pepper to taste
olive oil...
aku gaul semua tuh lam satu bekas.. then the trick masukkan setengah marinate tu bawah skin and the rest on the chicken.... aku guna zipper bag tuk perap ayam neh....tuk marinate itu spread evenly on the chicken... lagi satu nak simpan lam peti ais pon senang... tak makan byk space...aku marinate about 2 and half hours.... lupa plak nak snap picture sebelum masukkan lam oven...lepas dah kuar oven baru teringat nak snap... tuk kesan kulit ayam terbakar tue aku sprinkle ngan cajun powder... ku pakai brand mc cormick tue.... so ini lah hasil dia....
ayam lepas terbakar di dalam oven for 1 hour solid... bau harum semerbak satu rumah... mmg buat aku marah bila laki aku blk mkn lambat... sbb aku dah keboloq sgt.... aku prepare side dishes yg simple to compliment the chicken.... potato salad n salad... simple, cepat dan sedap.... hahhaha... happy hubby when he has a happy tummy....so berbaloi ok.... alah bukan nak kene tunggu kacau pon.... campak semua bhn tadi.. then sumbat sana sini... masukkan lam peti ais until 2 jam... kuarkan then put in the oven for 1 hour... pastu dah kuar then tunggu sejuk skit... plating... garnishing konon² nya.. then reading for eating.... hahah mudah bukan....
so nampak tak.. mmg takde gravy... tp ada sos cili lam paket courtesy from McD... haaa itu lah guna nya bila mintak cili sos lebih yer kakak!!... hehhehe.... inilah tujuan nye... long term goal...
to the left... to the left... laki aku nyer portion...kask lebih skit isi kat dia... sbb dah guna tenaga men badminton... so refill ngan ayam bahagian dada for him... belen tue aku punya lah kan.... dah penat perap bagai... mesti la nak kena makan... so dek wa n nurul do try... mesti berbaloi².... kalo malas nak carik cajun powder tue.... sebelum masuk oven sprinkle sikit black pepper n olive oil so.. nnt crispy skit kulit dia tue....
ok till then....bye!!!!
happy weekends uols... sok nak masak ape ehhhh.....